Login

Leugenaars!

Gepubliceerd: 2014-06-01 18:51:57 | Door Jet | 2205x bekeken |

Iedereen doet het wel eens: liegen. Keihard liegen of een leugentje om bestwil. Waarom liegen mensen nu eigenlijk? En hoe herken je een leugenaar?

Redenen om te liegen
Er zijn meerdere redenen waarom mensen liegen. Je wilt de dingen die je vertelt bijvoorbeeld spannender laten lijken dan ze zijn. Je liegt om iets te krijgen wat je graag wilt. Je wilt verantwoordelijkheid ontlopen. Je wilt een ander niet kwetsen. Je wilt je beter voordoen dan je bent. En zo zijn er nog legio redenen te bedenken. Want gebleken is: gemiddeld liegen we tien keer per week. 


Hoe herken je een leugenaar?
Leugenaars kun je herkennen aan hun verbale en non-verbale gedrag.

Verbaal
Leugenaars draaien vaak ergens omheen. Ze hebben langdradige verklaringen en weiden uit. Wanneer hen een vraag wordt gesteld, geven ze echter een kort antwoord.
De uitleg van een leugenaar is breed, er worden weinig details verteld. Als je een leugenaar zal vragen zijn verslag uitgebreider te vertellen, zal hij waarschijnlijk in herhaling vallen. Iemand die de waarheid vertelt en dezelfde vraag gesteld krijgt, biedt vaak nieuwe informatie.
Leugenaars produceren vaak antwoorden die zijn gericht op het stichten van verwarring. Het klinkt alsof ze iets zinnigs zeggen, maar dat is niet zo.
Leugenaars maken gebruik van ontkennende verklaringen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de toenmalige president van Amerika Clinton, over zijn affaire met Monica Lewinsky.
Let eens op de woordkeuze. Mensen die liegen verwijzen weinig naar zichzelf. Ze gebruiken minder vaak de woorden ik, mij en van mij dan iemand die de waarheid vertelt. Ze generaliseren meer door woorden als altijd, nooit, niemand en iedereen waarbij ze mentaal afstand nemen van de leugen. Daarnaast gebruiken ze vaak de verleden tijd in plaats van de tegenwoordige tijd.
Er worden vaak zinnen gebruikt als `je zult dit niet geloven’,  `ik weet dat dit vreemd klinkt’. Deze zinnen zijn erop gericht achterdocht bij de ander weg te nemen.
Mensen zeggen vaak even niets voordat ze een leugen vertellen. Daarom wordt een leugen vaak in een langzamer tempo verteld dan de waarheid. Een leugen vertellen vraagt namelijk mentale inspanning. Ook lassen leugenaars vaker stiltes in tussen hun woorden en zinnen. Sommige hiervan zitten vol met onderbrekingen (eh, hm).
Tot slot kun je het merken aan verhoging van het stemgeluid.

Non-verbaal
Wanneer je denkt dat iemand liegt, kun je bekijken of je onderstaande non-verbale signalen bij diegene herkent:

Het gezicht
Ogen
De leugenaar wendt de ogen af óf kijkt je intenser dan gewoonlijk aan. In dat laatste geval weet de leugenaar dat het afwenden van de ogen een signaal van liegen is. 


Glimlach
Wanneer iemand liegt, kan deze een valse glimlach aannemen. Deze valse glimlach wordt langer aangehouden. Een valse glimlach wordt sneller samengesteld dan een oprechte glimlach. Vandaar dat deze ook sneller worden ontmanteld.  Een valse glimlach beperkt zich meestal tot de onderste helft van het gezicht. Een oprechte glimlach omvat ook de spieren die de mondhoeken optrekken en de spieren rond de ogen. Er is sprake van symmetrie in het gezicht bij een oprechte glimlach. Je ziet op beide zijden van het gezicht een glimlach. Een valse glimlach verschijnt soms sterker aan één kant (meestal is dat rechts).

Wanneer mensen hun emoties proberen te verhullen, krijgt hun gezicht tegenovergestelde instructies. Als iemand liegt produceert hij soms een microsignaal dat zijn ware gevoelens openbaart. Een microsignaal is een klein, subtiel, voor het oog bijna onzichtbaar teken, die meestal onbewust wordt afgegeven. De leugenaar laat dus snelle glimpen van de ware emotie zien.

Het lichaam
Een leugenaar weet dat er eerst naar handen, armen en gezicht wordt gekeken. Hun voeten lijken ver van hen vandaan, daar maken ze zich dus niet druk om. Kleine aanpassingen van de benen en voeten kunnen hen verraden.
Let ook eens op een verandering van houding, bijvoorbeeld bij een smokkelaar. De smokkelaar is niet bekend voor de douane, de douane kent zijn normale houding niet. Wanneer de smokkelaar de douane is gepasseerd, verandert de gespannen houding in een opgeluchte, ontspannen houding.


Herkennen
De beste manier om een leugenaar te herkennen is je aandacht richten op gedrag en spraak. Vergelijk de gedragingen van een persoon die vermoedelijk liegt met de handelingen die deze zelfde persoon uitvoert wanneer hij de waarheid spreekt. 


Deel:

Focus gerelateerde producten


De leugens van Lance

De leugens van Lance kopen

Vond u "Leugenaars!" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen
Liegen Duurt Het Langst

Liegen Duurt Het Langst kopen

Vond u "Leugenaars!" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen
Waarom mannen liegen en vrouwen altijd schoenen kopen

Waarom mannen liegen en vrouwen altijd schoenen kopen kopen

Vond u "Leugenaars!" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen
Ik weet dat u liegt

Ik weet dat u liegt kopen

Vond u "Leugenaars!" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen
Prijs van de waarheid

Prijs van de waarheid kopen

Vond u "Leugenaars!" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieJet

Jet


Like deze focus


Naar boven
Feedback