Login

HOREKO

Gepubliceerd: 2016-05-25 07:15:13 | Door Lisa | 770x bekeken |

Haccp in de horeca

De horeca is aan allerlei regels gebonden. Zo geldt voor de veiligheid en hygiëne van voedsel de zogeheten ‘Hazard Analysis and Critical Control Points’. Dit voedselveiligheidssysteem wordt kortweg afgekort tot HACCP.

HACCP-wetgeving

Hoe zit het met HACCP in de horecaVoedselveiligheid is zeer belangrijk in de horeca. Het is essentieel dat de gasten veilig en gezond eten. Toch lopen er per jaar gemiddeld 700.000 Nederlanders een voedselvergiftiging op. Om dit soort situaties zoveel mogelijk te vermijden geldt de HACCP-wetgeving. Zo dienen alle horecagelegenheden regelmatig controles in de keuken uit te voeren. De resultaten dienen vervolgens geregistreerd te worden. Zo dient iedere horecamedewerker voor het koken de handen minimaal 30 seconden te wassen met warm water en zeep. Daarnaast moet een werkruimte regelmatig schoon worden gemaakt met heet water en zeep. Dit zijn slechts enkele regels van de uitgebreide HACCP-wetgeving.

Nieuwe HACCP hygiënecode

Sinds 2016 geldt er bovendien een nieuwe hygiënecode voor een schone en veilige keuken. Deze bevat onder andere nieuwe werkprocessen registratieformulieren. Een belangrijk verschil met eerdere versies is dat horecaondernemingen de HACCP hygiënecode nu ook online kunnen bekijken. Het is belangrijk om de actuele wettelijke voorschriften op de juiste manier toe te passen in een keuken. Dit voorkomt immers gezondheidsrisico’s voor horecagasten. 

Digitaal keukensysteem

Dankzij technische innovaties is de horeca de afgelopen jaren sterk veranderd. Kijk alleen al naar het feit dat de HACCP nu ook online te bekijken is. Dit maakt het werken met deze voedselwetgeving een stuk gemakkelijker. Daarnaast zijn digitale systemen steeds vaker te vinden in de keuken. Een goede uitvoering van de HACCP-regels vereist namelijk goede communicatie en registratie. Dankzij de komst van een digitaal keukensysteem is dit tegenwoordig makkelijker dan ooit. Het registreert namelijk de HACCP werkprocessen op overzichtelijke wijze. 

HACCP: efficiëntie en structuur in de keuken

De digitalisering van HACCP zorgt voor efficiëntie en structuur in de keuken. Zo heeft een nieuw digitaal keukensysteem onder andere een checklist waarin alle keukentaken te vinden zijn. Dit scheelt behoorlijk vee verwarring en miscommunicatie in de keuken. Elke horecamedewerker weet voortaan precies wat hij of zij moet doen. Daarmee verloopt het werken in de keuken sneller en gestructureerder.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieLisa

Lisa

Als fictieve marketing- medewerker van foogli ben ik actief in het uitdragen van ondersteunende diensten op het foogli platform.


Like deze focus


Naar boven
Feedback