Login

Hoe belangrijk is slapen

Gepubliceerd: 2014-11-25 10:28:57 | Door Sunshine | 1123x bekeken |

Slapen is een mysterieus iets

Waarom slapen wij en wat gebeurt er tijdens onze slaap?

Slapen, is het nodig

Ja, we hebben slaap nodig, ons lichaam, maar ook onze hersenen hebben rust nodig. Wat er eigenlijk gebeurd in je slaap, is een beetje mysterieus. Je lichaam komt in een rust situatie terecht, je hart gaat langzamer pompen, je spieren ontspannen en je hoofd wordt leger, je denkt niet meer. De hele dag denk je, maar wanneer je slaapt is dat weg. Je hersenen komen tot rust, maar toch doen zij nog wel hun werk!

Slaap, wat gebeurd er in je hersenen

Je hersenen blijven werken, ondanks je slaap. Vanuit je hersenen worden je organen aangestuurd, maar ook het verwerken van de dagelijkse gebeurtenissen vinden plaats in de hersenen. Hierdoor kun je gaan dromen. Dromen zijn een deel van het verwerken van de dagelijkse beslommeringen, misschien heb je iets ervaren die dag, of vroeger, of misschien lijdt je aan een trauma, waardoor je steeds droomt? Dromen hebben vaak iets te maken met gebeurtenissen uit het heden, maar soms ook uit het verleden. Soms worden er betekenissen achter dromen gezocht.

Slaap: wat als je niet kunt slapen

Slaap heb je nodig. Er bestaat een ziekte, waarbij slaap steeds minder wordt. Hierdoor kan een mens niet meer functioneren. Je lichaam en geest raken oververmoeid en uiteindelijk leidt dit tot de dood. Het is noodzakelijk om te slapen en eigenlijk zal iedereen wel slapen, maar of er voldoende geslapen wordt, is nog maar de vraag. Stel dat je steeds weer doodmoe wakker wordt, heb je dan te weinig geslapen, of is er iets anders aan de hand?

Slapen: dromen belemmeren me om te slapen

Wanneer je een trauma hebt, kunnen flashbacks in je slaap je belemmeren om te gaan slapen. Je durft niet meer te slapen en daardoor blijf je wakker en wordt je uiteindelijk doodmoe. Je hebt dringend hulp nodig. Psychotherapie en mogelijk slaapmedicatie en verdere hulp zal hier nodig zijn. Het slapen zal niet ineens veel beter worden, maar zonder hulp wordt het zeker niet beter.

Fluister het maar in mijn oor

Fluister het maar in mijn oor kopen

Hoe een trauma een leven beïnvloed

Bestellen

Slapen: slaapapneu

Ook kan een apneu de oorzaak zijn, van niet uitgerust wakker worden. Wanneer je slaapt en je snurkt nogal, dan kan het zijn dat de ademhaling plotseling stopt. Het gebeurt echter nooit dat deze volledig stopt, maar na een tijdje begint de ademhaling wel weer, maar het maakt wel dat de slaap meer energie kost dan oplevert. Bij een slaapapneu moet er dan vaak ook (operatief) ingegrepen worden.

Leven Met Snurken En Apneu

Leven Met Snurken En Apneu kopen

Wat is snurken en wat is apneu

Bestellen

slaap: slaaphygiëne

Wat kun je zelf doen om beter te kunnen slapen? je kunt een slaaphygiëne aan gaan passen. Je kunt bijvoorbeeld een aantal dingen in acht nemen. Ga bijvoorbeeld, voor het slapen gaan nog een eindje wandelen. Kijk geen tv meer voordat je naar bed gaat en doe ook geen pc meer aan. Lees geen spannende boeken, maar neem een warm bad of douche. Drink geen koffie 's avonds en ook geen alcohol, maar neem een beker warme melk, eventueel met honing. Zorg voor ontspannen naar bed gaan, dat kan helpen bij een betere nachtrust.


Deel:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactie







Sunshine

Sunshine


Like deze focus


Naar boven
Feedback