Login

De mooie traditie van carbidschieten

Gepubliceerd: 2016-05-19 06:39:24 | Door Femke Nijkerk | 608x bekeken |

De mooie traditie van carbidschieten

Elk jaar vindt de traditie "carbidschieten" plaats, maar wat houdt het nu precies in?

Wat is carbid?

Carbidschieten wordt gedaan met carbid. Carbid, ook wel bekend onder de namen karbiet of carbuur bestaat uit calciumcarbide. Dit is een verbinding tussen calcium en koolstof (CaC2). Carbid is een stof die witgeel tot grijsblauw van kleur is. Het wordt geproduceerd door gebrande kalk en cokes te smelten in een elektrische oven, simpelweg door kortsluiting te veroorzaken. De cokes en kalk worden opeen gestapeld. Vervolgens wordt het gesmolten. Daarna wordt het carbid uit het vat gegoten en afgekoeld tot één blok carbidsteen. Daarna wordt het vermalen en gezeefd tot kleine stukken van 5-10 mm tot 50-80 mm. Voordelig carbid kopen kunt u doen bij o.a. www.melkbusshop.nl. Carbid kopen is niet illegaal.

 

Carbidschieten

Zoals gezegd is carbidschieten (ook wel carbuurschieten, melkbusschieten, losschieten of pulleschieten) een plaatselijk gebruik in sommige zuidelijke, maar vooral noordelijke en oostelijke delen van Nederland. Het vindt normaliter plaats op of rond oudjaar. In het zuiden van Nederland is er echter een traditie om carbid te schieten op de avond van de ondertrouw. In België doet men het met oudjaar en met bruiloften.

Het carbidschieten houdt in dat de carbidbrokken in een melkbus, verfbus of aangepaste gasfles wordt gelegd. Vervolgens wordt het natgemaakt met speeksel of water. Daarna wordt de bus afgesloten met het deksel of een bal. In de bus of fles bouwt zich ethyn op. Dit wordt vervolgens bij een klein gaatje aan de onderkant met een fakkel ontstoken.  Het ontploft met een enorme knal, waarbij het deksel of de bal uit de bus schiet en vele meters verderop terechtkomt. Meestal wordt het deksel vastgebonden met een stevig, lang touw. Daarnaast wordt het touw ook aan de grond bevestigd. Op die manier wordt onnodige schade tegengegaan.

 De 'sport' van het carbidschieten is het op de juiste moment timen van de knal. Het gaat om de precisie van de juiste hoeveelheid carbidstof en water, waarmee de tijdsduur tot ontsteken beïnvloed wordt. Het is in sommige dorpen een traditie dat met tientallen bussen tegelijk wordt geschoten. Het is dan in de timing gelegen om de bussen precies achter elkaar af te laten gaan. Vaak wordt dit georganiseerd in een sportvereniging, carbidvereniging of oudjaarvereniging.

 Waarschijnlijk ligt de oorsprong van het carbidschieten in de tijd van de Germanen. Zij hadden zogenaamde joelfeesten, ondanks dat ze in die tijd nog geen carbid voor handen hadden. In de Tweede Wereldoorlog werd carbid al gebruikt om fietsen mee te verlichten. Ook werd het door dorpssmeden gebruikt om mee te lassen. Sinds 2014 is carbidschieten als traditie geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.            


Deel:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieFemke Nijkerk


Like deze focus


Naar boven
Feedback