Login

Creativiteit en de mogelijkheden van crowdfunding

Gepubliceerd: 2013-08-20 17:58:24 | Door Pieter ten Cate | 2012x bekeken |

Creativiteit en de mogelijkheden van crowdfunding

In het verleden boden auteursrecht en octrooien de bedenker van een idee bescherming, tegen alle vormen van ondermijning van de mogelijkheid om opbrengsten te genereren van dat idee. Zonder het beschermen van intellectueel eigendom zouden alle eigenaren van een idee of concept niet langer kunnen verdienen. Eigenlijk werkt de klassieke copyright wetgeving innovatie tegen en heeft als gevolg dat de macht blijft liggen bij de partijen die het geld hebben.

De afgelopen tijd is er veel opspraak in het nieuws over het uitbreidden van de klassieke copyrightwetgeving, waardoor grote spelers in de farmaceutisch industrie, de entertainment industrie en de financiële industrie in staat zijn hun macht te behouden.

Crowdfunding en creativiteit

De oplossing voor het openbreken van alle vormen van creativiteit en innovatie kan met het versoepelen van de copyright rechten. Echter valt er in dat geval dan weinig te verdienen aan het idee of concept dat je probeert te verkopen. Hierdoor wordt het moeilijk om investeerders te vinden voor een innovatief product of project.

De oplossing is te vinden in het fenomeen crowdfunding. Crowdfunding maakt het mogelijk om zonder afhankelijkheid van een bank of investeerder je project, product of zelfs film te financieren met behulp van de gemeenschap.

Het is al een paar jaar zeer populair, maar er zijn steeds meer mensen mee bezig, zoals ook te zien in de onderstaande filmpje van de acteur Zach Braff die zijn nieuwste film gaat financieren met behulp van het platform Kickstarter.Wat is crowdfunding?

Het concept van crowdfunding maakt gebruik van gedecentraliseerde financiering voor individuele projecten. Hierbij gaat het doorgaans om meer dan alleen het bij elkaar brengen van financiële middelen. Zo worden mensen samengebracht in hun enthousiasme over een product en ontstaan er vaak netwerken en samenwerkingen tussen de leden van het project. Het concept van crowdfunding komt voort uit het "open-source" concept dat eind jaren '90 veel aandacht kreeg.

Crowdfunding maakt het mogelijk om alles te bereiken zonder dat er investeerders nodig zijn die het maximale rendement uit je project willen halen. Het bevordert de samenwerking en mate van innovatie omdat er de vrijheid is, die bij 'normale' investeringen niet vanzelfsprekend zijn.

Onderstaande vind u een paar projecten die het licht hebben gezien met dank aan crowdfunding.Een door de community gedreven lucht kwaliteits- metingsysteem.Een remake van deze welbekende gymtas of promobag.Een verbeterde versie van een fietsbel? Deze heren maakten het waar.


Deel:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactiePieter ten Cate

Pieter ten Cate

Met een brede interesse en focus op Internet en leuke weetjes, ben ik actief op Foogli als schrijver van diverse focussen. Uiteraard ook in 2015!


Like deze focus


Naar boven
Feedback