Login

Aladdin een nieuwetijds sprookje

Gepubliceerd: 2014-01-06 11:59:24 | Door Sjoerd de Jong | 2366x bekeken |

Aladdin een nieuwetijds sprookje

Aladdin een nieuwetijds sprookje

Maandenlang heeft hij er op gewacht. Eindelijk komt dan binnenkort de nieuwste I-phone uit. Dit maal wil hij de eerste zijn die er eentje heeft binnen zijn vriendengroep....

De nieuwste Iphone

Aladdin een nieuwetijds sprookje

Maandenlang heeft hij er op gewacht. Eindelijk komt dan binnenkort de nieuwste I-phone uit. Dit maal wil hij de eerste zijn die er eentje heeft binnen zijn vriendengroep. De vorige keer lag hij niet in de rij te wachten voor de deur van de telefoonwinkel en greep natuurlijk mis, toen bleek dat al zijn vrienden al zo’n gadget hadden bemachtigt. Gelukkig was zijn abonnement aan verlenging toe, dus ditmaal had hij ook nog een legitieme reden om bij pa en ma te zeuren om een nieuwe.

Een nieuw tijdperk

Aladdin een nieuwetijds sprookje

Brian was helemaal klaar met zijn ouders. Al jaren maakten ze elkaar het leven zuur door ruzie te maken. Toen hij dertien jaar oud was besloten ze te gaan scheiden. Waarom, weet Brian nog steeds niet. Zijn vader had het al een tijdje opgegeven en had zich helemaal op zijn carrière gestort. Zijn moeder kwam thuis te zitten door de scheiding en is eigenlijk nooit meer gaan werken. Ze gaf pa de schuld van alles en wanneer er geld nodig was moest Brian het daar maar gaan halen. ‘Hij heeft geld genoeg!’, kreeg hij dan te horen. Brian wilde al lang zijn eigen weg gaan, maar wat hij ook wenste, het kwam nooit uit. Hij wilde weg van hier. Weg van die hetze. Zonder zorgen leven.

Zijn grootste wens is eigenlijk dat pa en ma de ruzie op zouden geven en opnieuw voor elkaar kiezen. Ze zijn nu vijf jaar uit elkaar en leven beiden alleen, met zo nu en dan Brian in hun leven. Pa is getrouwd met zijn werk en ma houdt zich bezig met zich druk maken over Brian zijn toekomst en pa die het voor de wind gaat. Ze houdt zich bezig met de buurtvereniging, de plaatselijke voetbalclub, waar ze in de kantine staat als vrijwilliger en vergeet zichzelf compleet.

Nu Brian hier voor de deur ligt, half dronken en vol van de geweldige avond met zijn vrienden, wenst hij opnieuw verandering in zijn leven. Hij wil dat alles anders wordt. Hij wil een normaal leven, zonder dat hij een kick hoeft te krijgen van kattenkwaad. Hij heeft dan ook niet voor niets de keuze gemaakt om te gaan voor een nieuwe I-phone. Dit ding zal zijn leven veranderen. Een nieuw tijdperk in zijn leven, waar hij zelf de keuze heeft gemaakt zonder dat zijn ouders zich er mee bemoeiden.

Je hebt me geroepen?

Aladdin een nieuwetijds sprookje

Bij het openen van de winkel is hij dan ook de derde die de nieuwe I-phone mag vasthouden. Trots loopt hij even later zonder kater de winkel uit en opent de verpakking. Hij plaatst zijn simkaart in de telefoon, de batterij en drukt op de powerknop. Vol verbazing kijkt hij naar het nieuwe logo dat verschijnt op de display van zijn I-phone en geeft zijn pincode in. Hij veegt wat onwennig over het scherm. ‘Make your dreams come true’, verschijnt in woord en geluid. ‘Leg uw toestel op een vlakke ondergrond en druk op de menutoets’. Brian zit intussen in een bushokje, wachtend op de bus naar huis en legt zijn splinternieuwe I-phone voorzichtig op de zitting naast hem.

Tot zijn verbazing verschijnt een levensgroot hologram van een jonge charmante dame, gekleed in een avondjurk. Het beeld flitst wat en lijkt zich scherp te stellen. Dan kijkt ze Brian aan, die vol verbazing geniet van zijn hologram.

                ‘Hoi, ik ben Genia, je ultieme wenshologram. Je mag drie wensen doen, daarna verdwijn ik uit je I-phone en ga een ander blij maken.’

Nog steeds onder de indruk van de knappe verschijning zegt Brian met trillende stem: ‘Wat ben je mooi. Ik wou dat je echt was.’

Plotsteling verdwijnt Genia terug in zijn telefoon. Brian weet niet wat hij nu moet doen. Hij twijfelt over de wensen die hij zal gaan doen. Zal hij vragen of pa en ma weer bij elkaar komen? Zal hij vragen of hij ver weg van hier kan en een leven zonder zorgen kan opbouwen? Zal hij vragen om veel geld om zijn moeder tevreden te stellen en er voor te zorgen dat zijn vader niet meer zo veel hoeft te werken voor het betalen van alimentatie?

Hij stopt zijn nieuwe I-phone vlug in zijn zak en stapt in de bus die voor zijn neus stopt. Hij loopt met gebogen hoofd naar de ruime achterbank en ploft neer. Hij twijfelt of hij Genia nogmaals tevoorschijn zal toveren.  Hij kijkt om zich heen en ziet in zijn oog hoek dat in de hoek van de bank iemand zit. Hij kijkt op zij en schuift van schrik van zijn stoel af als de bus op dat moment over een drempel heen rijdt. De buschauffeur kijkt in de spiegel en schudt afkeurend zijn hoofd heen en weer. Brian kijkt opzij en ziet dat Genia zijn hand vast pakt. Zijn hart klopt in zijn keel en het zweet staat op zijn rug. Hij weet niet wat hij moet zeggen.

                ‘Ga rustig zitten Brian, maak je niet zo druk. Ik ben het Genia. Je wilde toch dat ik echt was? Nou hier ben ik dan. Vertel eens wat meer over jezelf’, vervolgde ze.

Brian vertelt hoe de vork in de steel zit en zegt niets liever te willen dan zonder zorgen te leven. Tot zijn grote teleurstelling krijgt hij te horen van Genia dat ze enkel materialistische, tastbare dromen kan laten uitkomen. Een relatie redden of een leven zonder zorgen kan ze niet mogelijk maken.  Driftig ramt Brian op de stopknop van de bus, twijfelt even of hij zijn nieuwe I-phone zal wegsmijten, maar stopt hem terug in zijn zak en loopt zonder om te kijken de bus uit. ‘Stom wijf!’, roept hij haar nog na voor de deuren sluiten.

Even later gaat hij op de bank zitten. Zijn vader is niet thuis, werken natuurlijk. Hij neemt zijn telefoon in de hand en besluit om Genia toch maar weer op te roepen. Er gebeurt niets. Hij smijt zijn nieuwe I-phone op tafel. Dan gaat de deurbel.

                ‘Je hebt me geroepen?’, zegt Genia, ‘Je had gewenst dat ik echt was, weet je nog?’

                ‘Ja, dat klopt. Sorry van daarstraks. Ik wil zo graag gelukkig zijn weet je. Ik zou willen dat ik even niet hoefde na te denken over deze shit. Ik zou willen dat ik een weekje in een warm land was, lekker op vakantie, zonder gezeik aan mijn hoofd.’

                ‘Dat is een wens Brian. Komt voor elkaar.’

Genia

Aladdin een nieuwetijds sprookje

Voor hij het weet ligt Brian met zijn luie reet aan het strand, naast Genia op een handdoekje. Hij heeft de tijd van zijn leven met haar. De week gaat voorbij voor hij er erg in heeft en bouwt een geweldige liefdesrelatie op met haar. Hand in hand lopen ze over de boulevard en Brian is eigenlijk vergeten dat ze slechts een hologram is geweest uit zijn nieuwe I-phone. Zongebruind en uitgerust komt het tweetal terug thuis bij pa. Brian stelt Genia voor en vertelt over zijn avontuur. Vol ongeloof accepteert pa zijn verhaal, want hij vindt het fantastisch dat zijn zoon eindelijk een meisje heeft gevonden in plaats van omgaan met verkeerde vrienden.

Ma is natuurlijk helemaal gelukkig en luistert niet eens naar zijn verhaal dat Genia eerst een hologram uit zijn nieuwe I-phone was. Ze pakt Genia aan haar hand mee en laat gênante kinderfoto’s van Brian zien en vertelt hoe lief hij was als baby’tje. Ze eet gezellig mee en vertelt honderduit over hun heerlijke strandvakantie.

Dan staat pa ineens voor de deur. Ma doet open en ziet dat pa de nieuwe I-phone in zijn handen heeft van Brian. Hij kijkt haar aan en wil eigenlijk niets liever dan de telefoon in haar handen stoppen en weglopen.

                ‘Kom binnen Hans. We gaan net koffie drinken’, zegt ma en is verbaasd van zichzelf. Ze lopen samen de kamer binnen en zien daar Brian en Genia staan in de keuken. Ze houden elkaars handen vast en kijken elkaar diep in de ogen. Pa en ma blijven even staan. Ze hebben het niet in de gaten. Ze wachten op de kus van hun geliefde zoon en kijken elkaar aan, glimlachend…

                ‘Je bent het beste wat mij is overkomen Genia. Ik zou willen dat je kon blijven, voor altijd.’

                ‘Dat is dan je laatste wens Brian…’


Sjoerd de Jong


Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


Ze kreeg een vinger. ze pakte mijn hele lijf

Ze kreeg een vinger. ze pakte mijn hele lijf kopen

'Ik leefde samen met een borderliner'

Bestellen
Mr. G

Mr. G kopen

Geniet mee met de gigolo

Bestellen

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieSjoerd de Jong

Sjoerd de Jong

Typerend voor zijn schrijven is het overbrengen van normen en waarden aan de lezers De titels: "Ze kreeg een vinger. Ze pakte mijn hele lijf." ISBN: 9789081832205 en Mister G ISBN: 9789081832212


Like deze focus


Naar boven
Feedback